Psykologiskt försvar
Psykologiskt försvar är samhällets gemensamma förmåga att upptäcka och stå emot otillbörlig informationspåverkan som riktas mot Sverige från främmande makt.
Du är viktig i det psykologiska försvaret
Genom att du ökar dina kunskaper om psykologiskt försvar och informationspåverkan så minskar du risken för att bli påverkad - vilket i sin tur stärker vårt samhälle och på så vis skyddar Sverige.
Bli inte lurad
MPF har tagit fram en handbok för privatpersoner som ska öka dina kunskaper och ge dig stöd i hur du ska upptäcka och hantera desinformation.
Psykologiskt försvar är allas ansvar
I filmen pratar generaldirektör Magnus Hjort om hur det psykologiska försvaret utgör vår gemensamma motståndskraft inom samhället och att det omfattar organisationer, myndigheter och individer.
Ett starkt psykologiskt försvar skyddar oss mot propaganda och vilseledande informationspåverkan från främmande makter eller andra externa hot riktade mot Sverige eller svenska intressen.
Informationspåverkan förekommer både i fredstid, inför och under krig.
Forskning om psykologiskt försvar
En viktig del i vårt uppdrag är att förmedla kunskap i frågor som rör psykologiskt försvar.
Psykologiska försvarets historia
- Sveriges psykologiska försvar utvecklades redan på 1940-talet för att hantera propaganda under krig.
- År 1954 inrättades Beredskapsnämnden för psykologiskt försvar (BN)
- 1985 ersattes BN av Styrelsen för psykologiskt försvar (SPF)
- 2002 tog Krisberedskapsmyndigheten över vissa uppgifter, och
- 2009 övergick ansvaret till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
- 2022 skapades Myndigheten för psykologiskt försvar för att ytterligare stärka arbetet.
MPF medverkar
I den här videon berättar Lisa Mobrand, utredare på MPF, om hur du kan känna igen informationspåverkan och skydda dig så att du inte blir lurad.
Sara och Yara arbetar som utredare vid MPF. I den här videon berättar de för unga om informationspåverkan och hur de kan skydda sig.
Relaterade ämnen
Propaganda
Propaganda är budskap som genom bilder, språk eller symboler vill påverka vad ett stort antal mottagare har för åsikter, värderingar eller hur de beter sig.
Källkritik - vem säger vad och varför?
Källkritik är en stor och viktig del av ett lands psykologiska försvar mot otillbörlig informationspåverkan. När vi är källkritiska värderar vi information istället för att automatiskt acceptera den som sann.
Yttrandefrihet - alltid värd att försvara
Rätten till yttrandefrihet är grundlagsskyddad i Sverige och en viktig del av vår demokrati. Att alla ska kunna uttrycka tankar, idéer och åsikter utan att staten eller myndigheter ska lägga sig i.